Een beklijvende locatie als oneerlijk voordeel

In “Het oneerlijk voordeel” hebben we het onder andere over de magie die kan uitgaan van een tot de verbeelding sprekende locatie. Oude gepimpte fabriekspanden worden omgetoverd tot beklijvende ruimtes waar over gepraat wordt. Kantoorgebouwen in een voetbalstadion, met zicht op het veld. Winkels als pretparken, hotelkamers in een oude vuurtoren, noem maar op…  Enkele jaren geleden maakte ik een receptie mee op een platform in het stadion van FC Barcelona, zwevend boven de tribune en het gras. Een unieke plek zorgt voor een onvergetelijke beleving. Een beklijvende locatie kan je uitspelen als een niet te kopiëren troef.

Als voorbeeld van de waarde van een unieke fysieke locatie heb ik het in “Het oneerlijk voordeel” over mijn passage in Porto in de Livraria Lello. Deze boekhandel heeft iets fascinerend. Dat merkte ik al toen we er met het gezin even langs wandelden in onze eerste verkenning van de stad. De rij wachtenden was een teken aan de wand. Slechts met mondjesmaat werden mensen in de boekenwinkel binnengelaten. Geen toeval natuurlijk. De magie in deze winkel is indrukwekkend. Niet onterecht kroonden Time, The Guardian en Lonely Planet Lello tot de “world’s most beautiful bookshop”. De Art Nouveau winkelruimte wordt gedomineerd door een ornamentale houten trap en je waant je dichter bij Harry Potter dan je ooit kon komen. 

Maar er zijn natuurlijk nog beklijvende bookstores in de wereld… De Gladstone Library bijvoorbeeld. Het is de enige residentiële bibliotheek in het Verenigd Koninkrijk. Dat wil zoveel zeggen als: je kan er ook verblijven! Na het bekijken van de meer dan 150 000 boeken kan je je terugtrekken in een van de 26 kamers. Jawel. Je kan er slapen tussen de boeken. Een magische plek voor boekenwurmen.

Ook in China zijn er tot de verbeelding sprekende boekhandels en bibliotheken. Denk maar aan de Binhai Library in Tianjin, een ontwerp van een Nederlands architectenbureau trouwens. De bib herbergt 1,2 miljoen boeken die zich als het ware in de plooien van het interieur bevinden. Het is een prachtig optisch spel van lijnen en lagen, waartussen de boeken gecatalogeerd staan. Om het effect te vergroten, zijn foto’s van boeken aangebracht in de stroken die tot het plafond reiken.

Nu en dan krijgt een of andere boekhandel een bekroning als mooiste boekhandel ter wereld. Zo ook recent (10 januari 2019) door National Geographic. De winnaar kwam uit Buenos Aires dit keer: El Ateneo Grand Splendid bookstore. De winkel is gelegen in een voormalig theater midden in de historische wijk Recoleta. Het plafond is met fresco’s beschilderd en de boekenkasten, die de pluche zetels van weleer hebben vervangen, volgen de glooiende lijnen van het interieur. De fluwelen gordijnen op het podium zijn nog authentiek en scheiden vandaag de winkel af van het knusse café.

blank
El Ateneo Grand Splendid bookstore

Een beklijvende en unieke locatie kan een oneerlijk voordeel zijn. Als boekhandels als deze via een bekroning door National Geographic in de kijker worden geplaatst, kan je er van op aan dat het café achter de gordijnen straks te klein zal zijn om alle bezoekers een koffie te kunnen serveren. 

Hoeveel oneerlijk voordeel schuilt er in jouw locatie?